Rasinformation / Allergi

Nyfiken på rasen?

En spinnande kraftfull katt, som är intelligent och lojal mot människor, som älskar sin familj över allt annat. En ursprunglig tamkatt, med egenskaper som utvecklades under århundraden utifrån den miljön och den kultur som format den. Den har funnits till sällskap, både i små byar som i stora städer. Den sibiriska kattens sätt att jama låter inte som andra katter. Den har också en förmåga att morra likt en hund om den blir arg. Många menar faktiskt också att den sibiriska katten är så nära man kan komma en hund. Detta beror förmodligen på att den sibiriska katten är mycket människokär och gärna följer sin ägare överallt. Den vill vara med överallt och är mycket nyfiken. I övrigt är det en aktiv katt som anses vara intelligent och läraktig. I Ryssland används den exempelvis ofta som cirkuskatt. I övrigt finns det många ägare till sibiriska katter som vittnar om att rasen har en förkärlek för vatten. De leker gärna nära eller i vatten och det finns även anekdoter som berättar om katter som frivilligt simmar en sväng om tillfälle bjuds.

Källa: Wikipedia

På 1980-talet började man medvetet avla på den Sibiriska katten. 1990 blev den Sibiriska katten en godkänd ras med den maskade sibiriska katten registrerad som en färgvariant med ett andranamn ”Neva Masquerade”. 2000 kom 10 sibiriska katter till Sverige. 2007 föddes den första Neva Masquerade i Sverige. (Intressant är att han bara hade Sibiriska katter i sin fulla stamtavla).

Källa: www.signeringen.se

Den sibiriska katten ”pratar” mycket och ”konverserar” gärna med sin ägare. Den är otroligt sällskaplig och vill vara med hela tiden. De är stora personligheter och är mycket älskad av sina ägare.

Källa: Mina kattungeköpare :)

Allergi?

– Erfarenheter
Den Sibiriska katten är bra för många allergiker, men INTE för alla. En del allergiker märker direkt att de inte tål den Sibiriska katten, andra märker det först när de haft katten hemma hos sig efter kanske 2 veckor. Det finns också testhem där man kan få komma och hälsa på och umgås med katter för att se om man är allergisk. Sådana hem kan ni hitta på www.sibiriskkatt.nu.

Allergitest

För att testa om man tål den Sibiriska katten så behöver man hälsa på och gosa in sig ordentligt i en sibirisk katt. På sällskapet sibirisk katts sida www.sibiriskkatt.nu finns förteckning över alla uppfödare i Sverige. Jag har väldigt många besökare som vill testa sin allergi, flera i veckan och känner tyvärr att jag inte kan fortsätta ta emot gäster i vårt hem riktigt så ofta. Vi har fem barn och de tycker det blir jobbigt med besök ofta. Under tider då jag inte väntar kattungar eller har kattungar som är till salu så kommer jag inte ta emot besök. Ni ser på min kattungesida om någon katt väntar eller har smått.

Om man kommer hit och testar sin allergi så får man först och främst träffa vuxenkatter, det verkar som om kattungar är värre för allergiker. Ni får då vara i vår entréhall tillsammans med katterna, så att de inte springer iväg. Jag önskar att ni inte tar med familjens barn, om det inte är ett barn som är allergiskt och behöver testa förstås. Jag har varit med om allt för många gånger att familjer kommer hit med överlyckliga barn som längtar av hela sitt hjärta efter en katt. Sedan visar det sig att syskonet eller föräldern inte tål katterna och barnen blir jättebesvikna. Så kom bara vuxna och bara med det barn som är allergiskt.

När du hälsar på en Sibirisk katt för att testa dig, ta god tid på dig, gärna en timme och utsätt dig för så mycket katt som möjligt. Ta gärna med ett örngott som du gnuggar in i katten och som du sedan kan sova på. Kanske kan du få med lite katthår hem att sova på. Även om detta går bra är tyvärr ingen garanti för att ni inte är allergisk. När man testat, kanske gärna på 2 ställen utan allergisk reaktion kan man köpa en kattunge med en viss ”återköpsrätt”, man blir däremot av med sin tingningsavgift vilken ligger på ca 2000 kr. Men det är stressande för kattungen att flytta hem igen och sedan vidare till ett nytt hem, men kanske allra mest för mamman som plötsligt väntas ta tillbaka sin kattunge med nya lukter. Det allra bästa är om man har en ”B-plan”. Alltså ett hem dit kattungen kan flytta ifall att man inte skulle tåla den.

Det verkar också som det är stor skillnad mellan olika Sibiriska katter, en person kan tåla en Sibirisk Katt, men inte en annan Sibirisk katt. Ett bra alternativ för allergiker som inte verkar tåla kattungar kan vara att ta hand om en omplaceringskatt. Ibland finns det omplaceringskatter på sibiriska sällskapets sida, men även på blocket.

Källa: Mina, andra uppfödare av Sibirisk katt och allergikers erfarenheter.

– Forskning:
Allergen Fel – d1 står för över 80% av allergiska reaktioner mot katt. De flesta Sibiriska katter (och Neva masquerade) producerar färre Fel – d1 än andra sorts katter. Detta finns nu vetenskapligt bevisat. Är du intresserad och vill läsa mycket mer om detta (på engelska) klicka på länken:

Källa http://siberianresearch.com/

Vill du ha bra tips för att göra din kisse mindre allergen? Klick på följande länk (på engelska):

http://siberianresearch.com/index.php?option=com_content&view=article&id=78:reducingallergens&catid=45:allergens&Itemid=75